ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ Ή ΤΟΥΦΕΚΙΟΥ
Αρχικά θα πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος σε κάποιο σκοπευτικό σύλλογο για τουλάχιστον ένα (1) χρόνο και να έχεις λάβει μέρος σε τουλάχιστον έξι (6) αγώνες στο ίδιο διάστημα. Στην συνέχεια ζητάς μια βεβαίωση που σου χορηγείτε από την ΣΚΟΕ με την οποία πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου όπου υποβάλεις και την αίτηση με την βεβαίωση παραγγελίας που έχεις πάρει από τον έμπορο με τα στοιχεία του όπλου. Θα χρειαστούν ακόμα δυο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας για να σου εκδοθεί η άδεια.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΕΝΑ ΟΠΛΟ;
Μόνο μια βεβαίωση από οπλουργό.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ;
Πρέπει να προσκομίσεις στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου δυο (2) έγχρωμες τύπου διαβατηρίου φωτογραφίες , μια (1) ιατρική βεβαίωση (παθολόγο, ψυχίατρο), ένα (1) παράβολο των τριών (3) ευρώ της ΕΛ.ΑΣ για άδεια κυνηγετικού όπλου από το ΚΕΠ και πληρωμή αυτού είτε ηλεκτρονικά είτε σε κάποιο ταχυδρομείο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΜΟΥ;
Πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δυο (2) φορές μέσα στην κυνηγετική περίοδο, ανάλογα την χρήση. Στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου πρέπει να καθαρίζεται το όπλο σας με ειδικό λάδι. Σε περιπτώσεις όπου βραχεί το όπλο σας πρέπει να σκουπιστεί άμεσα και να αφαιρέσετε την υγρασία και να λιπανθεί με ειδικό λάδι.
ΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ;
Το όπλο πρέπει πάντα να είναι σε θήκη μεταφοράς και χωρίς φυσίγγια στην θαλάμη. Το όπλο πρέπει να έχει μειωτήρα και την άδεια κατοχής του. Τα πυρομαχικά πρέπει να είναι σε διαφορετικό χώρο από το όπλο και όχι στην θήκη του όπλου.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΕΝΑ ΟΠΛΟ;
Αν πρόκειται να πουληθεί σε έμπορο όπλων χρειάζεται άδεια πώλησης από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. Αν πρόκειται να πουληθεί σε ιδιώτη η μεταβίβαση γίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης, επικυρωμένης από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας ή από κάποιο Κ.Ε.Π.
ΤΙ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΟΠΛΟΥ;
Ενημερώνεται αμέσως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΑ ΟΠΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ;
Μέχρι δέκα (10) σε ερμάριο ασφαλείας (οπλοβαστός) και από έντεκα (11) όπλα και άνω είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση συναγερμού.